Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Nieuws  

Hebt u zelf een interessante mededeling of persbericht over hypothecaire leningen, schuldsaldoverzekeringen of de woningenmarkt in het algemeen. Aarzel niet om ons te contacteren. Wij bekijken graag met u de mogelijkheden.

Contacteer ons >>

Fiscus maakt jacht op verkopers huizen
woensdag 9 maart 2011 - bron: De Morgen

 Wie een huis verkoopt binnen de vijf jaar na aankoop moet volgens de wet belasting betalen op de meerwaarde. Duizenden Belgen hebben dat evenwel de afgelopen jaren nagelaten, zo blijkt uit controles van de fiscus. Staatssecretaris Carl Devlies verordent nu nauwkeuriger onderzoek. Dat moet de schatkist 27 miljoen euro opleveren.

Een particulier die vastgoed verkoopt, ontvangt daarvoor doorgaans meer dan de aankoopprijs. Als de woning minstens een jaar wordt gebruikt als gezinswoning, of als er tussen de aan- en verkoop minstens vijf jaar ligt (acht jaar voor een bouwgrond) moet er geen belasting betaald worden op de meerwaarde. In alle andere gevallen passeert de fiscus wel langs de kassa. In theorie althans.

Uit controles door de fiscus blijkt immers dat heel wat particulieren die meerwaarde 'vergeten' aan te geven. De voorbije maanden werden de gegevens van de betaalde registratierechten en btw voor de jaren 2007 tot 2009 systematisch gekoppeld aan de aangiftes in de personenbelasting. Dat leverde tot dusver 7.336 verdachte dossiers op. Een dossier kan handelen over meerdere verkopen door eenzelfde particulier.

Meer dan de helft van de geselecteerde dossiers zijn inmiddels afgehandeld. In 1.833 gevallen bleek er uiteindelijk niets aan de hand te zijn, in de andere 2.172 dossiers was wel degelijk belasting op de meerwaarde verschuldigd.

Hoe zwaar de meerwaarde wordt belast, hangt af van het feit of de verkoop al dan niet occasioneel is. Wie de voorbije vijf jaar één keer een huis verkocht, is op de meerwaarde een belasting van 16,5 procent verschuldigd als 'diverse inkomsten'. Gebeurde dat verschillende keren, dan wordt dat 33 procent (speculatieve inkomsten). De fiscus kan u in dat laatste geval echter ook als een professionele verkoper beschouwen, en de meerwaarden als beroepsinkomsten belasten.

Voorzichtige ramingen gaan uit van een voorlopige extra opbrengst voor de schatkist van minstens 15 miljoen euro. De verwachtingen zijn echter dat de actie ruim 27 miljoen euro zal opleveren.

 Ga naar artikel...
Vlaamse regering richt nieuwe vennootschap op voor sociale leningen
 Lees verder..

Bron: Het Laatste Nieuws


"Hypothecaire rente stijgt na afloop Batibouw"
 Lees verder..

Bron: Het Laatste Nieuws


Bankroet dreigt voor Vlaams Woningfonds
 Lees verder..

Bron: De Morgen


Eurocrisis geen zwaar effect op kredietverlening banken
 Lees verder..

Bron: De Tijd
 

Reageer op dit artikel

Reageer als eerste op deze vraag!

  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.

 
 

nog geen account?
 

'Betere lening voor energiezuinig bouwen'
 Lees verder..

Bron: Het Nieuwsblad
In 25 jaar werd woning 450 procent duurder
 Lees verder..

Bron: Het Nieuwsblad
BNP Paribas Fortis verleende derde meer woonkredieten
 Lees verder..

Bron: Het Laatste Nieuws
"Betaalbaarheid woningen is geen probleem"
 Lees verder..

Bron: Trends
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]

www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010