Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Varia'

Akte verlijden: begin of einde van maand ?
door Hyakari op donderdag 17 januari 2013 - 13:54

Beste allen,

Ik had twee vraagjes die ik graag had voorgelegd.

1) Ik heb ergens gelezen dat het gunstig is om de authentieke aankoopakte te verlijden op het einde van de maand, en niet in het begin van de maand. Reden zou zijn dat je voor die ene niet-volledige maand bijkomende dagrente moet betalen. Dus hoe minder dagen in die eerste niet-volledige maand, hoe minder extra rente. Klopt dit?

2) Heel concreet: ik heb begrepen dat het geleende hypotheekbedrag nooit op mijn rekening komt te staan (wat jammer nou), maar dat dat bedrag door de bank rechtstreeks bij de notaris wordt gestort. Hoe zit dat dan met mijn eigen inbreng? Moet dat op een bepaald moment op mijn spaar/ zichtrekening staan (nu staat dat nog zo'n beetje verspreid), en zo ja, wanneer? Op het moment van het verlijden van de akte? En haalt de bank dat daar af of moet ik dat overschrijven naar de notaris?

Alvast bedankt!
15710 keer bekeken - 4 antwoord(en)Hyakari
[ bankshopper ]
zaterdag 26 januari 2013
10:50
Ik heb het uiteindelijk zelf gevraagd aan mijn bank (Belfius), en inderdaad, het is goedkoper om de akte op het eind van de maand te verlijden. De eigenlijke afbetalingen starten pas nadat een volledige kalendermaand is verstreken tussen datum van akte en de eerste van een nieuwe kalendermaand. De rest vul je op met extra dagintresten.

Een voorbeeld:

- akte wordt getekend op 3 mei. Eerste afbetaling gebeurt niet op 1 juni, maar wel op 1 juli (pas dan is er een volledige kalendermaand verstreken). Die eerste afbetaling zal eenmalig méér zijn dan het gewone maandbedrag: je betaalt dan nl. het gewone maandbedrag (voor de verstreken maand juni) + bijkomende daginteresten voor de periode 3 mei - 31 mei.

- akte wordt getekend op 31 mei. Eerste afbetaling gebeurt eveneens op 1 juli, voor de verstreken maand juni. Bijkomende daginteresten voor de onvolledige maand mei zullen onbestaande zijn, nu de akte op 31 mei getekend werd.

Een gewaarschuwd man is er twee waard :-)


Boncholio
[ bankshopper ]
zondag 20 januari 2013
13:43
Bij Belfius hebben ze ons ook verteld dat het voordeliger is op het einde van de maand de akte te tekenen omdat je die maand dan minder interesten moet betalen.
Het fijne weet ik er ook niet van.
Maar hoe zit het nu?


Hyakari
[ bankshopper ]
zaterdag 19 januari 2013
22:50
Bedankt!

spock2
[ bankshopper ]
vrijdag 18 januari 2013
13:06
1) Neen dit klopt niet. De banken berekenen de intresten op dagbasis, vanaf de dag van de authentieke akte.
2) Je zal moeten overschrijven naar jouw notaris en ervoor zorgen dat het geld tijdig bij hem is. Of met een bankcheque.

Om terug te komen op punt 1. Bij iedere lening ben ik met de bank overeengekomen welke de dag van de maand de betaling van de mensualiteiten zou plaatsvinden zijn. Doordat telkens na minder dan 1 maand van de aktre reeds een mensualiteit plaatsvond heb ik de eerste keer minder moeten betalen dan voorzien. De volgende mensualiteiten kwamen overeen met hetgeen overeen gekomen was. De bank zendt een nieuwe aflossingstabel en het aantal mensualiteiten blijft gelijk.

  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.

 
 

nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]

www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010