Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Bankshoppen algemeen'

Afweging variabel-vast
door Stijnh1 op donderdag 18 juni 2015 - 11:14

Even kort de situatie schetsen:

In maart hebben mijn vriendin en ik de compromis getekend van ons huis. Vermits we pas sinds begin dit jaar zijn beginnen sparen (zij is net beginnen werken), zijn onze eigen middelen zeer beperkt. Het gevolg is dat we het volledige aankoopbedrag (215 000 euro) moeten lenen (100 % quotiteit). In maart/april bij een bank of 10 langsgeweest en uiteindelijk bleek onze huidige bank Belfius het beste aanbod te hebben met een vaste rentevoet 2.05 % op 20 jaar. 115 000 hypotheek en 100 000 mandaat. Overeenkomst is getekend en afspraak om de akte te laten verlijden is gepland half juli. Voorwaarden: domicilie, brandverzekering en schuldsaldoverzekering.

Ondertussen ben ik blijven rondkijken, maar vermits de rentes alleen zijn blijven stijgen, leek de kans me klein dat ik nog betere voorwaarden zou vinden. Vermits we van plan zijn om een tiental jaar in het huis te blijven wonen (en dan normaal gezien iets nieuws te kopen en het huidige pand te verkopen), keek ik ook rond naar 7-10-12 jaar rentevaste formules.Nu vorige week toch op een interessant aanbod gestoten bij Record bank. Variabel met een rentevaste periode van 10 jaar - 10/5/5 aan 1.70 % met een cap van 1.70 %.

Wanneer ik beide nu met elkaar vergelijk, ziet de variabele mij er interessanter uit:
Na 10 jaar ongeveer 6000 euro minder rente, dan indien de rentevoet maximaal wordt na 10 jaar en zo blijft kleine 3000 euro meer rente op het einde van de rit. Als ik het goed berekent heb, is na 16 jaar bij het worst-case scenario evenveel rente betaald.
Bovendien is schuldsaldo iets goedkoper en brandverzekering vrij te kiezen. In principe zou 50/50 hypotheek/mandaat mogelijk zijn.
Dossierkost is wel wat hoger (539 tov 290) dan bij belfius.

Ik ben geneigd over te stappen naar de variabele rentevoet, zouden jullie hetzelfde doen? En bijkomend, in principe ben ik toch enkel dossierkosten (290 euro) verschuldigd aan belfius indien ik zou overstappen, correct? De verantwoordelijke van record bank leek wel uitschijnen dat het niet 100 % zeker was dat de lening voor half juli in orde zou komen. Is dit wat bluffen of niet (er rest ons nog ongeveer 1 maand tot ondertekening akte en ik dacht dat indien nodig er iets sneller gewerkt kon worden bij banken)?

Mvg,
Stijn
8996 keer bekeken - 1 antwoord(en)xerxeron
[ bankshopper ]
vrijdag 14 augustus 2015
9:24
Ik zou bij de vaste blijven , Belfius dus. 2.05% is zeer goed. Kan nog iets beter zelfs maar acceptabel.
De leningen en dus ook jouw variabele gaat zeker en vast nog stijgen.

  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.

 
 

nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]

www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010