Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Notaris'

Beding van aanwas
door alexandra.meijer op vrijdag 1 januari 2010 - 20:17

Ik heb een vraag ivm beding van aanwas: Mijn vriend en ik zijn een app. aan het kopen. We hebben een leeftijdsverschil van 18 jaar. We kopen ieder het pand voor de helft van de koopsom aan. Volgens een adviseur op vlak van erfrecht die we info vroegen is het mogelijk om feitelijk samenwonend te zijn met een optioneel beding van aanwas voor het vruchtgebruik. Bij overlijden van 1 van de partners dekken we onszelf zo in (naast het opstellen van een testament na 3 jaar samenwonen) zodat bv. de zoon van mijn vriend mij het vruchtgebruik van het pand niet kan ontzeggen. Aangezien het over vruchtgebruik gaat en niet de volle eigendom gaat de adviseur er van uit dat dit bij de wethouder geen probleem mag geven. Maar bij de notaris klinkt er een heel ander verhaal. Die stelt dat het beding van aanwas een kans-contract is en dat we, door het grote leeftijdsverschil, geen gelijke kansen hebben en het beding van aanwas dus niet geaccepteerd zal worden door de wethouder. De notaris ziet enkel een mogelijkheid indien de jongste van ons beide een veel groter deel van de koopsom voor zijn rekening neemt. Wie kan mij wat meer duidelijkheid geven? Welk scenario is correct? Alvast bedankt!
12389 keer bekeken - 3 antwoord(en)alexandra.meijer
[ ]
vrijdag 22 januari 2010
18:42
Misschien absurd dat ik steeds op mijn eigen vraag verder doorboom maar ik heb weer nieuwe info gekregen en dit is onderhand zo een groot zoekwerk geworden dat ik hoop iemand hetzelfde te besparen... Blijkbaar is het wél mogelijk om 50/50 aan te kopen en met het grote leeftijdsverschil een beding van aanwas te sluiten. Maar enkel voor het vruchtgebruik en als tijdelijk scenario totdat ons fiscaal voordeel verminderd en we beter trouwen/ wettelijk samenwonen. Dit relaas is nu door 2 onafhankelijke adviseurs bevestigd dus ik ga hier van uit.

alexandra.meijer
[ ]
zaterdag 16 januari 2010
23:00
Ice3: Bedankt voor je reactie. Ik ben uiteindelijk toch nog verder gaan zoeken. En we zouden wel een beding kunnen aangaan als we met een 60/40 kopen maar dat levert dan weer andere nadelen. Uiteindelijk dus besloten er geen gebruik van te maken. Volgens mijn notaris kost het beding geen geld als je bij een aankoop al een akte moet laten opstellen. Als je het achteraf doet en er dus apart akte van gemaakt moet worden wél.

Ice3
[ ankshopper2 ]
zondag 3 januari 2010
21:43
Notaris is correct. Ben Woensdag ook bij mijn notaris langs geweest. ik heb bouwgrond, en da er samen met vriendin op bouwen. Ook heel de uitleg gekregen. heeft idd iets van kanscontract en leeftijd gezegd. Vriendin is 4j jonger, maar maakt bij ons geen verschil, daar vrouwen langere leeftijdsverwachting hebben. ter info : beding van aanwas kost 750 euro ongeveer.
  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.

 
 

nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]

www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010