Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Bankshoppen algemeen'

Huis gekocht: lenen of niet?
door pietro op woensdag 4 juli 2012 - 15:56

Hallo,
Ik heb net een huis gekocht en hoef daarvoor in principe niets te lenen. De vraag is, kan ik best toch een kleine lening aangaan om te kunnen genieten van het fiscaal voordeel? Uiteraard in de veronderstelling dat dit voordeel in 2014 niet volledig wordt afgeschaft...
Na een paar dagen zoeken kom ik er nog altijd niet aan uit. Ik denk wel dat het minimum lenen een voordeel kan zijn maar welke looptijd neem ik dan het best? Graag uw mening voor ik bij wat banken langs ga die mij waarschijnlijk in hun voordeel gaan adviseren.
Alvast bedankt!
3511 keer bekeken - 9 antwoord(en)







pietro
[ bankshopper ]
dinsdag 10 juli 2012
11:19
Allebei bedankt voor jullie reacties ;)
Ik ben net terug van mijn eerste afspraak met KBC. Voor 30.000 € op 10 jaar bieden ze mij een interest van 2,8% aan met vaste kapitaalsaflossingen (Bedankt voor die tip!). Ik moet daar dan wel een SSV (348€) en brandverzekering (309€/jaar) bijnemen. Anders komt er telkens 0,2% bij.
Ik verschoot er wel van dat het bij het eerste bezoek onmiddelijk zo laag was! En er is zeker nog ruimte voor verbetering want ze drong er echt op aan mij op de hoogte te houden als ik ergens anders betere voorstellen kon bedingen. Ze ging hogerop zeker nog een extra korting kunnen bekomen.
Als alles rond is post ik zeker het eindresultaat.


tom
[ bankshopper ]
maandag 9 juli 2012
14:07
Hetgeen mango zegt is natuurlijk ook juist. Met vaste kapitaalsaflossingen op bvb 10 jaar ben je zeker dat je na vijf jaar de helft van je kapitaal afgelost hebt, terwijl je bij vaste mensualiteiten veel meer intresten zal betalen. Gezien je financiële draagkracht denk ik niet dat vaste kapitaalsaflossingen een probleem zullen vormen.

tom
[ bankshopper ]
maandag 9 juli 2012
14:05
Als je een vaste rentevoet op tien jaar kan krijgen van om en bij de 3% (of minder) en je kan je spaargeld beleggen op een termijnrekening van 10 jaar met een netto-rendement van 2,5% ongeveer zou ik kiezen voor lenen. Zo kan je nog tien jaar genieten van het fiscaal (of ander) voordeel. Met een beetje geluk stijgen de rentevoeten terug op spaarboekjes na vijf jaar. Je vaste rentevoet van je lening blijf je behouden. Is natuurlijk ook weer een (berekende) gok.

mango
[ bankshopper ]
maandag 9 juli 2012
13:41
Als je trouwens een lening zou aangaan, kan ik alleen maar aanbevelen om voor vaste kapitaalsaflossingen te kiezen. Zo krijg je dit jaar toch meer ingevuld voor je fiscale aftrek dan met vaste mensualiteiten.

mango
[ bankshopper ]
maandag 9 juli 2012
13:36
wel belangrijk om misschien toe te voegen: wij moesten sowieso nog wel lenen. We konden niet het volledige bedrag voor het huis + aktekosten zelf betalen. Het bedrag dat we dan geleend hebben, hebben we opgetrokken om onze fiscale korf gevuld te krijgen elk jaar.
We hebben rekening gehouden met een inflatie van ongeveer 2%, en zo het bedrag nog wat meer opgetrokken. (elk jaar is die aftrek een beetje meer)

Als ik rekening houdt met de aktekosten, hebben we die er eigenlijk na dit jaar al bijna uitgehaald (dankzij de fiscale aftrek). (nuloperatie dus)
Ik ben akkoord dat het nu een beetje koffiedik kijken is owv de verdwijning van die fiscale aftrek. Ik volg Tom als hij zegt dat er waarschijnlijk op beknibbeld zal worden, maar ik denk tegelijk wel dat er nog een vorm van tegemoetkoming zal zijn. Maar op dat vlak kan niemand je advies geven, tenzij je stellig gelooft in koffiedik-kijkers :-)


pietro
[ bankshopper ]
maandag 9 juli 2012
13:27
Tom, wat denk je dan? Zou je lenen of toch maar beter niet? Met 2014 in het verschiet kies ik misschien beter voor een lening van 10 jaar om het risico wat beperkt te houden. Ik ga alleszins langs bij enkele banken deze week. Eens horen wat ze daar te vertellen hebben...

tom
[ bankshopper ]
maandag 9 juli 2012
11:25
En niet te vergeten dat de fiscale aftrek verdwijnt in 2014. Er is nog niets concreet uitgewerkt, dus dat is nog koffiedik kijken. Negen kansen op tien dag er hier ook beknibbeld wordt vanuit de Vlaamse.

pietro
[ bankshopper ]
maandag 9 juli 2012
9:23
Dank voor je reactie. Interessant want ik was van plan het minimum te lenen over 10 jaar om mijn korf ieder jaar gevuld te krijgen zonder dus rekening te houden met de indexering. Maar hoeveel leen jij dan bijvoorbeeld meer om die korf toch gevuld te houden? Nu is de maximale aftrek ongeveer 1400 euro, toch moeilijk te voorspellen wat dit in de toekomst wordt?

Mango
[ bankshopper ]
donderdag 5 juli 2012
10:10
Wij hebben meer geleend dan strikt noodzakelijk, owv de fiscale aftrek. Er is geen enkele spaarrekening die ons zoveel opbrengst kan geven... We hebben nu ook nog wat marge voor onvoorziene omstandigheden.
Op www.hoeveelkostmijnhuis.be staat een rekenmodule voor de fiscale aftrek.
Je moet min. 10 jaar lenen om van de fiscale aftrek te kunnen genieten. Ik denk dat je best wat simuleert met die rekenmodule om jouw ideale bedrag te kiezen. Hou er wel rekening mee dat het bedrag dat je kan aftrekken elk jaar geïndexeerd wordt. Als je dus gaat lenen, leen genoeg om de maximale aftrek te kunnen bekomen.





  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.


nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]









www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010