Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Bankshoppen algemeen'

Belang referte index
door argon op maandag 22 augustus 2011 - 16:23

Beste,

Ik ben met mijn vriendin aan het kijken om een lening af te sluiten. Wij hebben al enkele banken gedaan en daar wees 1 van de bankiers er mij op dat de aanvangsreferte index belangrijk is. Doordat deze formule ( aanvangsintrest + nieuwe referte-index – de aanvangsreferte-index ) gebruikt wordt om de nieuwe intrestvoet te berekenen is deze referte index dus belangrijk.

Echter als ik kijk op internet zie ik dat deze referte index door de Staat opgelegd is? Iedere bank moet dus toch diezelfde index overnemen of kan men hier zelf nog iets aan wijzigen? Zoals ik het nu verstond geeft de Staat die referte index iedere maand vrij. Stel dat we vandaag onze lening tekenen dan is de referte index van juli van toepassing op ons. Klopt mijn redenering?

Groeten
9610 keer bekeken - 3 antwoord(en)tom
[ bankshopper ]
zondag 17 mei 2015
19:00
Dag bosmanb. Volgens mij heeft dit te maken dat bij de meeste contracten de referte index als maandindex meegegeven wordt. Je kan de omzetting van maand naar jaar of omgekeerd hier ook op de site uitrekenen (rekenmodules).

bomansb
[ bankshopper ]
woensdag 13 mei 2015
13:50
Goede dag,

Kan iemand commentaar geven op het feit dat in mijn hypthecaire lening contract met jaarlijks herzienbare rentevoet (1/1) afgesloten in JAN 2013, er vermeld staat dat de referteindex = 0.0056. Dit terwijl die in de tabellen voor JAN2013 = 0.036% en van DEC2012 = 0.061%.

Hierdoor wordt mijn lening niet herzien, terwijl met normale index mijn lening herzien geweest zou zijn (min. verschil voor herziening is 0.2497%).

Dank voor jullie input,
Bart


tom
[ bankshopper ]
maandag 22 augustus 2011
21:20
Je redenering klopt. Het is de referte index voorafgaand aan de maand waarin je het kredietvoorstel krijgt. Voor deze maand is dit de maand juli.

Iedere bank moet dezelfde referte index hanteren.

De referte index heeft wel enkel betrekking op leningen met een variabele rentevoet (wat je waarschijnlijk ook al wist).

  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.

 
 

nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]

www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010