Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Bankshoppen algemeen'

verwarring alom
door Punthoofd op dinsdag 7 juni 2011 - 11:47

Beste allemaal,
Ik snap dat het in mijn eigen voordeel kan zijn om deftig te gaan shoppen bij de banken, maar het maakt het beslissen niet makkelijker!
Ik krijg er stilaan een punthoofd van (vandaar mijn gebruikersnaam)!
Ik ging luisteren bij KBC, VDK en Centea. Ook informeerde ik voor een sociaal woonkrediet.
Het sociaal woonkrediet heeft zijn voordelen (die eigenlijk eenmalig zijn: geen dossierkost, korting bij de notaris...) maar voor de rest...: vaste rentevoet 5.1 %, indien geen gewestwaarborg bekomen wordt, ben je zowat verplicht om de duur van de looptijd (30 jaar!!!) in dat huis te blijven wonen,...
Dus neen. Liever niet.
Dan de verwarring in mijn hoofd door VDK (eigen bank), KBC en (vanavond) wellicht ook Centea.
Ik vroeg een lening van € 115000 met een looptijd van 30 jaar.
Mijn eigen bank raadt een vaste rentevoet af want 'vast' is 'vast' en prijst een variabele 3/3/3 (+ 2% worst case, - 2 %) aan met mogelijkheid tot vroegtijdige aflossingen zonder wederbeleggingsvergoeding. Hun rentevoet voor deze formule met variable looptijd: 3.65 %
KBC bood voor dezelfde formule 3.67 % maar daar betaal je wel wederbeleggingsvergoeding. Zij raadden de variabele looptijd af vanwege 'teveel interesten betaald aan het einde van de rit...'
Zij promootten wel hun woonkrediet met vaste rentevoet (4.38%) 'zoals iedereen nu doet gezien de lage rentevoet en hij zal zeker stijgen de komende jaren'... (Bij mij dringt zich dan meteen de vraag op: 'Waarom zou een bank, die niet de mijne is, zo lief zijn en niet proberen om zoveel mogelijk winst te maken op mijn rug?...)
Elders op het internet las ik dat dit niet altijd de meest voordelige formule is, die met die vaste rentevoet. De uitleg was ingewikkeld en op dat moment snapte ik hem, maar ondertussen ben ik alweer vergeten hoe het in mekaar zat... Punthoofd, remember?
Bij mijn bank gaat het er heel familiair aan toe, heel persoonlijk, dus heb ik de neiging om hen het meeste te vertrouwen en om voor die variable 3/3/3 te gaan met variabele looptijd, maar ergens is er toch die twijfel want als ik hier zie welke formule het meest succes heeft, is het wel die met een vaste rentevoet...
Ik weet het dus niet meer en de tijd dringt!
Ik hoop dat iemand mijn hoofd tot rust kan brengen...
Alvast heel veel dank!
3631 keer bekeken - 8 antwoord(en)







tom
[ bankshopper ]
vrijdag 17 juni 2011
21:02
De aanhouder wint. Proficiat met uw onderhandelde voorstellen.
Groeten Tom


punthoofd
[ bankshopper ]
donderdag 16 juni 2011
13:38
Kijk eens...>>> :-)))))
Na het pushen dat u mij aanraadde, beste Tom, toch nog een lagere intrestvoet verkregen bij VDK.
4.40 % nu, plus alle verdere voordelen!
Ik ben blij met mijn bank en voel me heel opgelucht nu!
Dank nogmaals voor uw advies! Groet.


tom
[ bankshopper ]
maandag 13 juni 2011
18:31
Dat kan. VDK heeft daar wel een punt. Dossierkosten en schattingskosten en al die andere kosten betaal je op vandaag. Je voelt dus de effectieve weging van deze kost. Die 7,8 euro meer per maand zal op vandaag veel meer doorwegen dan pakweg binnen tien of twintig jaar. Tegen dan is 7,8 euro gelijk aan 2 euro vandaag bijvoorbeeld. Tegen dan betalen we zes euro voor een brood ;-)

punthoofd
[ bankshopper ]
maandag 13 juni 2011
9:59
Ik ging naar 4 verschillende banken en vroeg naar hun beste voorstel. KBC bood het beste nl. een vaste rentevoet van 4.38 % over 30 jaar. VDK wilde hun variable 3/3/3 verkopen aan 3.65 % en ik moest echt pushen om hen een voorstel voor een vaste rentevoet te doen opmaken. Uiteindelijk kwam die 4.50 % uit de bus met een opsomming van voordelen: geen wederbeleggingsvergoeding, geen schattings- en dossierkosten, vrije SVV, vrije brandverz. Die 0.12 % meer dan bij KBC zou vervallen door al die voordelen, want waarschijnlijk betaal je bij KBC meer voor je SVV en brandverzekering dan dat je de vrije keuze hebt, én bij VDK betaal je geen wederbelegging. Het is verdomd moeilijk om daar iets tegen in te brengen. Zou je echt met het uitsparen van dossierkosten, schatting, SVV, brandverzekering en wederbeleggingsvergoeding een betere zaak doen bij VDK, ook al betaal je zo'n € 7.80 per maand meer aan intrest die je met vervroegde afbetalingen kan neutraliseren, volgens VDK? Ik geraak er niet uit!

tom
[ bankshopper ]
zondag 12 juni 2011
17:44
Zolang je "thuisbank" niet het gevoel krijgt dat je met een beter voorstel van een concurrerende bank al je hebben en houden zal meenemen en vertrekken doet een "thuisbank" meestal weinig moeite.

Je gaat inderdaad met een betere vaste rentevoet moeten afkomen van een andere instelling en hen moeten "pushen" om een beter voorstel te doen. Onthou goed: bankshoppen kan je maar één keer doen, afbetalen 25 jaar.. Dus het is van alle belang om het onderste uit de kan te halen.


punthoofd
[ bankshopper ]
zondag 12 juni 2011
10:34
VDK biedt een vaste rentevoet van 4.50 %... Valt een beetje tegen, vooral omdat ik een trouwe klant ben. De dossierkost van 250 euro laten ze wel vallen en er zijn ook geen schattingskosten. Nog voordelen: vrije keuze van SSV en andere, en bij vervroegde afbetalingen moet ik geen wederbeleggingsvergoeding betalen. Ik denk dat ik dan maar met hen in zee ga, hoewel de mooie voorstellen die andere mensen hier kregen mij niet echt een goed gevoel geven over 'mijn' bank... Of zou ik nog aandringen voor een beter voorstel...?

punthoofd
[ bankshopper ]
woensdag 8 juni 2011
9:31
Beste Tom, Hartelijk dank voor de duidelijke uitleg! Het maakt het beslissen toch wat makkelijker. Ik wacht momenteel een officieel voorstel af van VDK voor een woonkrediet met vaste intrestvoet. Ik ben geen gokkerstype, dus ga ik maar voor de zekerheid. Zodra het voorstel binnenvalt zal ik het posten op deze site. Groet!

tom
[ bankshopper ]
dinsdag 7 juni 2011
19:38
Je kan zien dat referte index C (voor de driejaarlijks herzienbare rentevoeten) de voorbije zestien jaar gemiddeld 1,2% hoger ligt dan vandaag. Je kan dus stellen dat je rentevoet op vandaag nog zal stijgen. Als je 3,65 + 1,20 doet kom je op 4,85%. Wat uiteindelijk een half procent(!) hoger ligt dan je 4,38% vast bij KBC.

De grote maar is natuurlijk dat niemand een glazen bol heeft en dat je ook niet kan weten of die variabele effectief zoveel gaat stijgen (of meer). Daarom is de keuze voor een groot deel afhankelijk van je eigen ingesteldheid en marges. Ben je iemand die graag meer zekerheid heeft en wil weten welk bedrag de komende 25/30 jaar dan kies je best voor vast. Wil je een "gokje" wagen kan je kiezen voor de variabele. Ga er echter wel van uit (gezien de lagere referte index) dat je maandaflossing een grote kans maakt op een verhoging in die periode.
Uiteraard is 25 jaar lang en kan een 2e economische crisis ook een stuk in je voordeel spelen.





  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.

 
 

nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]









www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010