Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Varia'

29 en 30 februari????
door BollekeT op woensdag 16 maart 2011 - 19:38

Ik heb een appartement gekocht, en de akte is verleden op 28 februari. In mijn overeenkomst met de bank staat dat voor de eerste afbetaling enkel INTEREST dient betaald tot de eerste van de daaropvolgende maand, daarna wordt kapitaal en interest betaald. Nu blijkt dat de bank mij voor de periode van 28 februari tot 1 maart (dus 1 dag) maar liefst 3 dagen interest aanrekent. Hun redenering: elke maand telt 30 dagen, en 12 x 30 dagen vormen 360 dagen of 1 jaar. Ik dacht dat banken echt met daginteresten werken? Dit zou trouwens betekenen dat wie zijn akte op 31 maart laat verlijden bij de notaris, GEEN rente zou moeten betalen (de 31ste van de maand bestaat niet voor de bank). Wat kan ik doen om de rente (voor 29 en 30 februari, die dus niet bestaan) terug te krijgen?
3045 keer bekeken - 5 antwoord(en)







tom
[ bankshopper ]
maandag 28 maart 2011
21:45
@BollekeT: raar dat de bank hier zo snel actie onderneemt. Het moet toch zijn dat er iets niet 100% correct is bij deze manier van rekenen. Toch proficiat dat je je gelijk gehaald hebt.

BollekeT
[ bankshopper ]
maandag 28 maart 2011
6:58
Mijn grieven uiteengezet in een klacht aan de bank, en erbij gezet dat ik bij de CBFA (controleorganisme van het bankwezen) klacht zou indienen en ook bij TestAankoop, en zie...het geld voor de twee niet-bestaande dagen is teruggestort! Als ze toch rekenen met 30 dagen, zou iemand die een akte laat verlijden op 31 maart, voor die éne dag geen interest moeten betalen (op 200.000 euro of zo)???? nee, dan zal voor de bank wel plots met 31-sten gerekend worden, wees daar maar zeker van!!!!

tir
[ bankshopper ]
maandag 21 maart 2011
14:02
dit is normaal
banken werken met intrestberekening (voor hyp kredieten) van 360/360
een jaar telt dus 360 dagen
elke maand 30 dagen...
en aangezien je aflossingstabel steeds moet lopen voor een volledige maand, begint deze vaak de eerste dag van de volgende maand (na akte)
het verschil in dagen van de vorige maand betaal je intresten


BollekeT
[ bankshopper ]
woensdag 16 maart 2011
21:06
Da's bij BNP Paribas Fortis. Heb wel een degressieve formule (dus elke maand evenveel kapitaal terugbetalen, en interest op het nog uitstaand kapitaal (zakt dus elke maand). Mij lijkt het logisch dat voor de eerste (en onvolledige!) maand een verrekening van de interest gebeurt, maar niet met fictieve dagen...de bank heeft dat geld maar 1 dag aan mijn geleend (zelfs nog geen volledige dag), en van 30 februari heeft nog niemand gehoord, tenzij een dom blondje ;) dus hoe kan ik daar rente voor moeten betalen???

tom
[ bankshopper ]
woensdag 16 maart 2011
20:06
Lijkt me wel raar. Bij welke bank is dit? Dan nog helemaal vreemd dat de bank enkel intrest aanrekent. Is de eerste keer dat ik dit hoor. Bij ons werden destijds voor de eerste maand het volledige kapitaal afgetrokken en een verrekend bedrag voor intresten. Zo bleven de mensualiteiten gelijk en werden bijvoorbeeld 300 maanden niet opeens 301 maanden, als je begrijpt wat ik bedoel.

Jij bent natuurlijk afhankelijk van je bank. Of je hier veel kan tegen doen weet ik niet direct. Het zal je uiteindelijk meer kosten (tijd, geld, telefoonkosten, aangetekende brieven?) dan die enkele tientallen euro's veronderstel ik.





  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.


nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]









www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010