Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Bankshoppen algemeen'

Iedereen vast?
door Wurfel op woensdag 18 januari 2012 - 18:12

Vorige maand stond de referte-index relatief hoog. De 1/1/1/... stond bijvoorbeeld 2,8 , relatief hoog ten opzichte van de voorbije maanden/jaren. De 5/5/5... referteindex stond 4,58 bijvoorbeeld en stond de laatste tien jaar op een paar maanden na nooit zo hoog. Toch zie ik dat iedereen bijna die een lening afsluit vast neemt aan rentevoeten rond de 3,8 a 4,5. De referteindexen zijn ondertussen alweer gezakt naar het niveau van november.
Variabele leningen met een herziening van 5/5/5/... kan je nu afsluiten voor 3,5 a 3,7 met bijhorende referte-index van 4,58.
Sluit je dan niet beter momenteel een variabele lening af in tegenstelling tot volgende maand uiteraard waar je moet gaan rekenen met bijhorende referte-index van 1,0 bij 1/1/1 bijvoorbeeld en bij voorbaat slecht af bent met een variabele lening?
Is dat het zoeken naar een soort "valse" zekerheid die op het einde van de rit toch wel wat geld kost of ben ik gewoon verkeerd met mijn idee?
Nuja, banken hebben niet echt de gewoonte om de referte-index te vermelden bij besprekingen omtrent een lening. Ik zat enkele weken geleden 40 minuten bij de bank voor een herziening van de lening en geen enkele keer vermeldde de dame de referte-index en enkele conclusies hieruit, imo toch de meest belangrijke factor bij een lening...
3142 keer bekeken - 3 antwoord(en)







drWie
[ bankshopper ]
dinsdag 24 januari 2012
10:11
@Wurfel: het is absoluut een goed idee om in januari een aanbod van een bank te hebben voor een variabele, want dan is de December-index inderdaad van toepassing.
Vast mag dan wel zekerheid geven, maar aan de huidige condities mag er al veel foutlopen tegen dat je interestvoet in de toekomst serieus zou stijgen. Dalingen zijn daarentegen wel degelijk realistisch te verwachten.

Wij hebben geherfinancierd deze maand om van de referte-index gebruik te kunnen maken, en op onze 2de lening (een 1/1/1 van begin 2009) betaalden we het eerste jaar 3,6%, het tweede jaar nog 0,7%, ook allemaal dankzij referteindexen. Nu zitten we op 1,3%...

Dat ze er in de bank niet veel van weten of zeggen, klopt. Maar het advies dat je bij Immotheker krijgt, is dat deze maand variabele systemen zeker het overwegen waard zijn...


Wurfel
[ bankshopper ]
vrijdag 20 januari 2012
16:41
Die rentevoet van 3,5 tot 3,7 hoorde wel degelijk bij de referteindex van 4,58 , goede lening dus ;)

spock2
[ bankshopper ]
woensdag 18 januari 2012
19:47
De rentevoeten aan 3.5% 5/5/5 gaan samen met de referte van de maand ervoor (3.84) of erna (3.71), de lage referte dus. Meestal staat er bij het vragen van de lening op welk tariefvblad uw lening gebaseerd is, en op dit tariefblad staat vermelde welke de referte is.

De meeste bankbedienen begrijpen dit principe ('referteindex') helemaal niet.
Wat ze wel weten is dat het moeilijk is om een variabele lening verkocht te krijgen als het tarief niet beduidend lager ligt dan dat van een vaste, ook al zal de variabele wsl bij de volgende herziening zakken.





  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.


nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]









www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010