Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Herziening woonkrediet'

Gesplitst woonkrediet - slechts 1 herzien bij andere bank?
door MDS op maandag 9 juli 2012 - 8:09

Allen,

In 2008 ben ik met m'n vrouw een woonkrediet aangegaan. Dit (op aanraden van de immotheker) in 2 delen, aangegaan bij dezelfde bank:
- 1 accordeonkrediet waarin het meeste krediet zit (ruwweg 2/3e), beginrentevoet 4,3% (marge 0,3% bovenop de referte-index), 25 jaar (maximaal 30)
- 1 normaal krediet waar het andere derde inzit, vast op 4,94%

Het accordeonkrediet is tot nu toe enorm positief gegaan. Ik heb achtereenvolgens mijn jaarlijkse rente naar 1,33%, 1,85%, 1,33%, 1,33% zien gaan (RI april). Mijn absolute worst case bevindt zich nu slechts enkele maanden voorbij de 30 jaar, nog 1 relatief gunstige herziening (en dat is realistisch) en de 30 jaar is onmogelijk geworden. De kans zit er dus dik in dat ik richting 25 jaar, misschien nog minder ga. Deze lening wil ik absoluut houden, aangezien ze mij al toegelaten heeft erg veel kapitaal af te betalen op de 4 voorbije jaren (en het komende jaar).

Dat ander krediet op 4,94% vast is, gezien de huidige standaarden, zeer pover. Ik zie hier vaste rentevoeten van 3,5% (en langer) passeren, en dat heeft me tot herevaluatie van de lening geleid. Dit niet met het oog op verlaging van de maandlast (want die kunnen we gemakkelijk dragen), wel met het oog op langetermijns-besparing.

Mijn vraag nu: is het sowieso mogelijk om de accordeon te houden, terwijl we de vaste lening naar een andere bank overbrengen? Hou ik in dat geval sowieso dezelfde voorwaarden op de accordeon? Wat met de SSV (die ik jaarlijks betaal)? Maken hypothecaire inschrijving en hypothecair mandaat hier ook een verschil?

Of zijn al mijn vragen sterk onderhevig aan wat precies in de getekende documenten staat?

Alvast bedankt.
2466 keer bekeken - 2 antwoord(en)







MDS
[ bankshopper ]
maandag 9 juli 2012
11:32
Lening is inderdaad afgesloten via Immotheker. Hoewel ik voor de rest zeer tevreden ben, bleef men hierover wat op de vlakte. Vandaar dat eerst eens via dit forum wou te weten komen wat al dan niet mogelijk is.

Huidige bank heeft een voorstel gedaan voor de vaste voet, zij willen dit naar 4,8% laten zakken. Vrij verwaarloosbaar gezien er ook wat kosten bijkomen.

Goed, dan denk ik dat ik eens naar andere banken moet kijken om te zien wat men biedt om de volledige hypotheek over te nemen.


tom
[ bankshopper ]
maandag 9 juli 2012
11:12
Heb je de lening via Immotheker afgesloten? Moeten zij jou dan niet begeleiden?
Sowieso heb je een zwakke onderhandelingspositie. Ik zou eerst eens de documenten uitpluizen of er niets over bijkomende voorwaarden instaat. Verwacht niet teveel bij dezelfde bank want voor hen is dit puur verlies. Tenzij je (voor alles) naar een andere bank wil gaan.
Een andere bank zal ook niet happig zijn om een hypotheek in 2e rang te nemen op het kleinere deel. Het zal beetje alles of niets zijn.





  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.


nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]









www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010