Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Bankshoppen algemeen'

referte index en rentevoet
door spitten op vrijdag 26 februari 2010 - 21:44

Beste bankshoppers , Misschien een overbodige vraag / vatstelling. Wij gaan binnenkort lenen voor het bouwen van onze woning. Wij zouden opteren voor een variabele rentevoet. Ik heb volgende bedenking bij een variabele rentevoet: Als ik juist ben volgt de variabele rentevoet de referteindex (index A voor de variabele 1/1/1). Op deze website kan je de evolutie van de referte index raadplegen. Hierbij zie ik dat deze referteindex A momenteel vreselijk laag staat. Dit betekent volgens mij dat je veel kans hebt op een grotere periode van de lening waarbij je meer als de eerste rentevoet zult moeten betalen. Dit in tegenstelling tot neem nu 4 jaar geleden. Dit betekent en hier heb ik bevestiging van dat iemand die 4 jaar geleden een variabele rentevoet genomen heeft nu soms aan 0,75 % zijn lening afbetaald ( = de gelukzak :) ). Doch voor ons , de huidige leners betekent dit volgens mij dat de kans groot is dat wij over een groot deel van de leenperiode een hoge rentevoet zullen betalen. Natuurlijk vervalt dit als we aanbiedingen kunnen krijgen van rond de 2,20 %. Dit gezien je maximaal kan verdubbelen. Dan zou je nog aan 4,4 % zitten , wat acceptabel is. Ben ik juist in deze redenering of zie ik het allemaal wat te pessimistisch in ? Is een vaste dan misschien toch niet beter ? (zonder daarmee de eeuwige discussie te willen heropstarten :) ) Groetjes , Spitten
2126 keer bekeken - 4 antwoord(en)







tom
[ bankshopper ]
maandag 1 maart 2010
13:11
@spitten: te verduidelijking. De meeste banken werken met een maximale verdubbeling van de maandrentevoet. Wat in dit geval voor 2,2% een worst case rentevoet van 4,44% betekent en niet 4,40. Je kan de berekening maken met onze nieuwe rekenmodule (je vindt ze via de menu) Groeten Tom

Delete
[ ]
zondag 28 februari 2010
14:00
Jah... de vaste zijn nu toch wel terug aan het komen...Sommige mensen betalen nu inderdaad maar 1% variabel.. Maar de kans is ook groot dat als de rente terug stijgt, ze binnen enkele jaren meer dan ooit gaan moeten betalen.

SenT
[ ]
vrijdag 26 februari 2010
23:17
Je kan ook altijd een deel van je lening vast nemen en een deel variabel. Ze kunnen zelfs in duurtijd van elkaar verschillen. Zo kan je het risico nog wat meer spreiden.

tom
[ bankshopper ]
vrijdag 26 februari 2010
21:57
Je redenering is correct. Stel op 25 jaar: als je een vaste van 4,30 hebt of een variabele van 2,20 (met maximaal verdubbeling naar 4,40) zou ik toch eerder opteren voor variabel. In die 25 jaar is het niet uitgesloten dat er nog eens een crisis is met de lage referte index die we vandaag kennen. Veel hangt natuurlijk af van welke vaste je te pakken kan krijgen.




  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.

 
 

nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]









www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010