Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Bankshoppen algemeen'

Zit dit naargelang de omstandigheden goed?
door SB3800 op vrijdag 15 april 2011 - 2:01

Goedenacht allemaal,

Ik zou graag eens jullie raad weten ivm het verkrijgen van een lening.

Eerst even een korte schets: Momenteel betalen mijn vriendin en ik reeds een lening af van 570 euro/maand en dit nog 2,5 jaar... Dit voor fouten in het verleden (kredietopeningen en kredietkaarten). We hebben de openstaande bedragen uit eigen initiatief laten bundelen om zodoende enerzijds meer ademruimte te krijgen en anderzijds komaf te maken met dat gezever. Uit je fouten leert men zegt men wel eens en dat is zo.

Wij huren momenteel een huis waar we heel graag in wonen. Mooi, ruim genoeg, goed afgewerkt en goed gelegen. Reeds vanaf dag 1 (dik anderhalf jaar geleden) wisten we dat het na verloop van tijd verkocht ging worden, maar dat zou niet voor de eerste jaren zijn. Dus rusting onze lening afbetalen en daarna zouden we wel zien...

Begin maart kreeg ik plots telefoon van onze huisbaas. Kort samengevat: Zwanger van 2de kindje met nieuwe vriend (vroeger dan gepland) en ander huis (van haar vriend) moet dringend gerenoveerd worden etc, dus ik verkoop het huis... Ik was er even niet goed van, dit is zowat de meest slechte tijd om het aanbod te krijgen waar we vanaf dag 1 op aan het wachten waren... Want die één kl*telening loopt nog...

Annyway, we werken allebei voltijds en ik laat geen kans onbenut om wat bij te verdienen zoals veel goede belgen. Dus mijn vriendin en ik besloten om er 200% voor te gaan zelfs met die ene lening als blok aan het been... Want nog 2.5 jaar op mijn tanden bijten is te doen + dat ik 2,5 jaar "gestraft" ben aanvaard ik zonder morren maar als we het huis niet konden kopen dan zou ik in principe "levenslang" gestraft zijn. Klinkt belachelijk, want er zijn natuurlijk veel knappe huizen. Maar toch, het totaalplaatje klopt gewoon. Ook de buren vallen goed mee, locatie is voor ons super, etc...

Om to the point te komen: de lening

Momenteel hebben we het volgende bij KBC voorgeschoteld gekregen:

200.000 euro aankoop huis lenen + ong 17.000 euro kosten (notaris etc...) lenen
Dit op 30 jaar en aan een rentevoet van 5,05%

Is dit een degelijk aanbod in mijn situatie? Want ik durf zelf toegeven dat ik niet teveel noten op mijn zang mag hebben... Relatief laag inkomen (bewijsbaar dan toch), reeds lening van 570 euro, geen vast werk (wel intentieverklaring vast contract na verplichte interimperiode), Quotiteit +100, etc...

We hebben nog contact gehad met andere instellingen maar daar komen we steeds problemen tegen... Ofwel enkel lening met vast contract, ofwel moet de huidige lening eerst weggewerkt worden etc... Laat ons zeggen dat KBC de enige is die ons de kans enigsinds wil geven met alle negatieve factoren rekening houdend.

Even ter info voor eventuele doemdenkers: wij kunnen het betalen, wij maken onszelf niks wijs. We hebben onze les geleerd en zijn er ons van bewust dat de komende 2,5 jaar tanden bijten zal worden. Na die 2,5 jaar is het al heel wat draaglijker, 570 euro per maand verschil voel je... Maar we kijken positief naar de toekomst ;o)
2343 keer bekeken - 5 antwoord(en)







SB3800
[ bankshopper ]
vrijdag 15 april 2011
22:11
Het gaat zelfs meer zijn, want die 5,05% was mij 2 weken geleden meedegedeeld.
Ondertussen is dat 5,17% op 30 jaar. Vandaar dat 25 jaar zeker en vast mijn voorkeur heeft.
Hopelijk keuren ze het goed. Verder ben ik idd zeer gemotiveerd en zie ik het wat betreft afbetalingen wel goed komen. Op 25 jaar lenen is per maand ong. 60 euro duurder.


tom
[ bankshopper ]
vrijdag 15 april 2011
21:00
Als ik even snel uitreken moet je met je voorstel op 30 jaar toch zo'n kleine 49000 euro meer intresten betalen (zonder fiscaal voordeel). Dus als je het enigszins haalbaar ziet zou ik meer kijken naar het voorstel op 25 jaar. Wanneer je lening afbetaalt is zal je ook je eerste fiscale teruggave zien waarschijnlijk. Toch gemiddeld ook een 2400 euro/jaar (200 euro per maand). Dan heb je theoretisch gezien 770 euro meer per maand.

Het zullen inderdaad 2,5 zware jaren worden, maar als je zelf de ingesteldheid hebt en het ziet zitten zou ik er voor gaan. Echter niet onderschatten.

Hou ons op de hoogte en succes!


SB3800
[ bankshopper ]
vrijdag 15 april 2011
12:51
Verder hebben we ongeveer 8000 euro aan de kant van onszelf, dus een klein defect zoals bv een kapotte vervarmingsketel vormt niet meteen een probleem.

Bon, ik ben vandaag even terug gegaan naar KBC en dit is wat er momenteel op tafel ligt:

217.500 euro lenen op 25 jaar (dit heeft mijn voorkeur boven de voorgestelde 30jaar)
Rentevoet: 4,76%
Maandelijkts te betalen: 1228,74
Dit is vrij nipt, daar ga ik niet over liegen. Maar zoals reeds gezegd, binnen 2,5 jaar komt er ineens 570 euro budget vrij. Verder is mijn wagen nu 5 jaar oud (nieuw gekocht) en heeft hij 44.000km, dus die kan (en moet) nog even mee. Dus die "moeilijke" 2.5 jaar lijkt ons overbrugbaar. De kantoordirecteur ging het bespreken met een collega van het hoofdkantoor en ten laatste dinsdag weten we iets. Als het negatief moest zijn dan kan ik nog zien voor die van 30 jaar...


SB3800
[ bankshopper ]
vrijdag 15 april 2011
12:44
Het is inderdaad niet de meest ideale moment in ons leven. Maar wanneer is het dat wel langs de andere kant? Het grote voordeel dat we hebben is dat we hier ondertussen ruim anderhalf jaar leven en dus perfect weten in welke staat de woning is. Dit in tegenstelling tot anderen die enkele weken na intrek plots op problemen kunnen stuiten. Zoals vrienden van ons overigens. Huis gekocht voor 198.000 euro en nu, 6 maanden later, al 230.000 euro kwijt... Verder is dit huis vrij recent (1995) en volledig onze smaak. Het is overigens geschat op 218.000 euro dus de koopprijs van 200.000 euro is niet slecht te noemen. Het feit dat het voor de eigenares vooruit moet gaan (kindje onderweg en nog tamelijke verbouwingswerken voor de boeg) is zeker een voordeel te noemen. Met andere woorden, als ik het nu niet koop dan ga ik me dat blijven beklagen...



tom
[ bankshopper ]
vrijdag 15 april 2011
9:17
Als ik puur rationeel denk zou ik zeggen van : wacht nog een jaar of drie.
Onderschat de stress niet bij dergelijke engagementen, onvoorziene omstandigheden, plotse (grote) herstellingswerken.

Anderzijds zou ik zeggen dat het voorstel dat je op vandaag gekregen hebt (met alle factoren die je opsomde) een realistisch voorstel is voor die situatie. Aangezien je weinig onderhandelingsmarge hebt (geen voorstellen van andere banken) zie ik ook weinig kans tot het verbeteren van het huidige voorstel.

Kortom, je voorstel is niet bijster goed in vergelijking met voorstellen die doorsnee koppels krijgen, echter voor jullie situatie ook niet slecht. Kijk zeker ook naar de bijproducten die men meestal verplicht --> schuldsaldo, brandverzekering. Want hier zijn ook onderhandelingsmarges.






  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.

 
 

nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]









www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010