Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Bankshoppen algemeen'

Olo gekoppeld aan voorstel?
door meyns op vrijdag 8 juli 2011 - 12:34

Ik vraag mij af of de olo indexen gekoppeld zijn aan het voorstel dat je krijgt van de bank?

Ik heb nu laatst een voorstel gekregen van 4% vast op 20 jaar, en de olo op 20 jaar stond dan rond de 4,6%.

Nu heb ik daar twee vragen rond:
1- Is die olo gelinkt aan het voorstel dat ik krijg? Met ander woorden als de olo met 0,1% zakt, zal dan mijn voorstel ook kunnen zakken, of hebben die twee helemaal niets met elkaar te maken? Moet ik dus bij daling van de olo wachten met het voorstel te tekenen, en bij stijgen zo snel mogelijk?
2- Indien die wel gelinkt zijn aan elkaar, Hoe komt het dat de banken een voorstel kunnen geven dat lager is dan de olo op 20 jaar?
6265 keer bekeken - 5 antwoord(en)







tom
[ bankshopper ]
maandag 11 juli 2011
16:12
Banken kunnen hun geld van diverse bronnen halen. Door de enorme hoeveelheden spaargeld die de Belgen nu verzameld heeft kan het dus bijvoorbeeld daarvan komen. De bank betaalt een klant gemiddeld 1,9 tot 2,1% intrest voor het spaargeld. Jij betaalt de bank gemiddeld 4,2% (vaste rentevoet) om dat geld te ontlenen. Zodus een gemakkelijke 2% voordeel voor de bank. (Zonder rekening te houden met alle kosten die een bank heeft uiteraard (personeel, gebouwen, etc). Banken lenen ook geld aan elkaar. Hiervoor gelden interbancaire tarieven. Of banken kunnen ook geld lenen bij de centrale bank. Het is dus niet eenvoudig (of mogelijk) om te zeggen waar exact jouw geleend geld vandaan komt.

meyns
[ bankshopper ]
zaterdag 9 juli 2011
17:40
Waar haalt de bank dan eigenlijk zijn geld vandaag die hij aan mij geeft? Wordt dat gewoon uit hun potje genomen, of moet de bank dit geld zelf ook lenen? Waaraan leent de bank dan zelf?
En indien ze dit gewoon uit hun eigen potje nemen, bekijken zij dan het verschil met indien ze het geld gewoon zouden beleggen over een bepaalde looptijd?


tom
[ bankshopper ]
zaterdag 9 juli 2011
9:04
De tarieven voor hypothecaire leningen met een vaste rentevoet volgen de evolutie van de 10-jarige Belgische obligaties, dus niet die van 20 jaar.

De tarieven van hypothecaire leningen met variabele rentevoet zijn gekoppeld aan de bijhorende referte index (A,C,...)

Het is niet omdat de OLO 0,1% zakt dat jouw tarief automatisch ook 0,1% zal mee zakken. Toch niet in "real time". Het kan zijn dat wanneer de OLO gedurende langere tijd zakt of lager staat dat dit invloed heeft op de voorstellen die de bank zijn klanten doet. Afhankelijk van hoeveel winst een bank wil maken natuurlijk.

Niet vergeten dat banken niet zo lang geleden miljarden euro's aan 1% konden lenen. Als ze dan 4% aan jou vragen zit daar toch al een mooie winst op ;-)


meyns
[ bankshopper ]
vrijdag 8 juli 2011
15:39
Alvast bedankt voor je antwoord.

Maar ik denk dat je mijn eerste vraag mis begrepen hebt. Mijn vraag is niet of die over de looptijd van mijn lening gekoppeld zijn, maar of die overeenstemmen tijdens de geldigheid van het voorstel.
Neem mijn voorbeeld dat je 4% vast krijgt op 20 jaar. En je vergelijkt de olo op 20 jaar nu met de dag dat je je voorstel kreeg. In die tijd is de olo op 20 jaar bijvoorbeeld met 0,1% gezakt, mag ik aannemen dat de bank zijn voorstel ook met 0,1% zal laten zakken?

Is er een andere index waar je die mee zou kunnen vergelijken?


leuvenaar
[ ankier0 ]
vrijdag 8 juli 2011
13:41
1- een vaste intrestvoet veranderd per definitie niet
2- een OLO is een overheidsobligatie (dus iets waarin de bank kan beleggen) dit wil niet zeggen dat de bank zelf zoveel betaald om geld aan te trekken. Omdat je lening ook terugbetaald word van in het begin moet de bank het geld dat ze je uitleent geen volledige 20jaar missen. Dus de rentevoet waarmee men zou moeten vergelijken is een mix van correte en lange termijn.





  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.


nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]









www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010