Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Bankshoppen algemeen'

Variabele of vaste lening voor tijdelijke woning?
door Tijs op maandag 4 februari 2013 - 20:20

Beste,

Mijn echtgenote en ik hebben vorig weekend een compromis getekend voor een kleine starterswoning. We kunnen reeds het grootste stuk zelf financieren, maar omwille van de fiscale voordelen (en om voldoende marge te houden om de komende jaren nog te kunnen investeren in een bouwgrond of definitief huis, zelfstandige praktijk, ...) zouden we een lening van ca. 100'000 EUR willen aangaan op 20 jaar.. Over het te ontlenen bedrag en de looptijd zijn we het eens (20 jaar, 100'000 EUR), maar we vragen ons af of we best een 10/5/+2/-5 lening zouden afsluiten (aangezien we toch onze starterswoning binnen pakweg 5 jaar willen verkopen), dan wel een vaste lening zouden afsluiten (die op korte termijn iets duurder is maar waarbij we via pandwissel het stuk van 100'000 euro kunnen vastzetten voor 20 jaar aan de huidige gunstige rentevoet). Concreet hebben we als beste voorstel (na een eerste rondje shoppen) voor de vaste lening 3.25% (ING) en voor de variabele 10/5/+2/-5 2.98% (BNP Paribas). Sommige banken proberen ons resoluut naar de 10/5 te sturen, andere zijn voorstander van de vaste.
Zelf ben ik er nog niet uit: indien we voor de (aanvankelijk iets duurdere) vaste lening zouden gaan, met pandwissel in het achterhoofd, riskeren we dan niet dat de bank binnen pakweg 5 jaar in een sterke positie staat om de extra financiering (bv. 250'000 extra) voor ons definitief huis aan een minder goeie rente aan te bieden? Want bij een pandwissel moet je (veronderstel ik) de extra lening wel bij dezelfde bank afsluiten. We kunnen in dat geval uiteraard toch nog de lening afkopen, maar dan hadden we beter de variabele lening gekozen en hebben we dus 5 jaar iets te veel betaald (nl. 3.25%-2.98%=0.27% extra). Moesten we toch voor de aanvankelijk goedkopere 10/5 lening gaan hangen we minder vast aan een bepaalde bank (lijkt me), maar dan moeten we allicht binnen 5 jaar sowieso de lening afkopen, en het volledige bedrag van onze definitieve woning ontlenen aan de rentevoeten van dat moment.

Vat ik het juist samen als we met de vaste lening relatief weinig te verliezen hebben (nl. 5 jaar aan 0.27% "te veel" betaald te hebben) maar relatief veel te winnen hebben (zekerheid van 20 jaar aan goeie rente bij de pandwissel binnen 5 jaar)? Of loopt mijn analyse mank (omdat bv. de rentevoet de eerste 5 jaar de grootste rol speelt)?

Hartelijk dank voor uw mening.

Tijs
2041 keer bekeken - 2 antwoord(en)Traxelquadrio
[ ]
zaterdag 9 februari 2013
12:13
Mocht je jaarlijks variabel kunnen lenen tegen 2% of in die buurt zou misschien ook te overwegen zijn. Als het toch maar 5 jaar duurt. Eerste 3 jaar met max. 1% per jaar de hoogte in.
Moeilijke keuze. Zou nooit voor vast gaan. Eventueel 5/5/5 eens nagaan. Vroeger zat Axa daar redelijk goed mee. Succes.


zeratul
[ bankshopper ]
dinsdag 5 februari 2013
12:38
Ik denk dat je nooit alle scenario's tegelijk kan optimaliseren. Vandaag de dag is er helaas veel onzekerheid over nieuwe leningen na 2014. Gaan pandwissels dan nog kunnen ?
Wat mensen ook vaak vergeten in de optimalisatie is de pure statistische kans dat je als koppel uit elkaar gaat die eigenlijk vreselijk groot is (50% ofzo).

Bij je bank moeten "bijlenen" geeft meestal een zeer slechte rentevoet. Je kan beter zorgen dat je bij de "pandwissel" de optie om van bank te veranderen niet moeilijk hebt gemaakt. Hoe minder kapitaal dat openstaat, hoe minder de wederbeleggingsvergoeding zal zijn. Dat pleit voor variabele rente en rapper kapitaal afbetalen.

Uit uw keuze zou ik voor de 10/5/5 gaan. De rente in de eerste 10 jaar is veel belangrijker dan de rente in de volgende 10 jaar. Het is ook lang niet zeker dat de worst case scenario's uitkomen.

Met een horizon van amper 5 jaar, zou ik eigenlijk een jaarlijks variabele kiezen. De rente staat nog wel even zeer laag.

  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.

 
 

nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]

www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010