Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Bankshoppen algemeen'

Hypotheek overnemen
door Nate111 op woensdag 16 februari 2011 - 13:15

Ik ben bezig met de aankoop van een woning en ben ondertussen al een paar keer langsgeweest bij banken om een goed voorstel te bekomen en ik heb er wel een paar die ik overweeg verder uit te werken, maar er is eigenlijk nog een andere manier die ik veel liever zou toepassen en ga dat ook voorstellen aan de bank, maar weet niet of dat allemaal kan en wat dan eventuele zaken zijn waar ik toch moet voor oppassen enz., vandaar mijn vraag.

Aangezien het huis dat ik wil kopen nu eigendom is van een kennis die dichter bij zijn werk zou willen gaan wonen, weet ik dat er nog een openstaande hypotheek op loopt en ik zou bij dezelfde bank willen vragen of het mogelijk is om zijn hypotheek over te nemen met dezelfde voorwaarden aangezien de formule gelijk is aan wat ik aan het overwegen ben en de rente dus gunstiger is als wat ze mij nu al aangeboden hebben. Voordat ik dat voorstel doe vroeg ik mij dus af of iemand wist of zoiets mogelijk is of wat mss anders wel mogelijk zou zijn dat gunstig is voor mij (gemiddelde rentevoet tussen deze 2 rentevoeten (rentevoet hypotheek vriend- aangeboden rentevoet) vragen bvb.)

Dan nog een klein extra vraagje. Als dat zou lukken heb ik eigenlijk 2/3 van het bedrag dat ik nodig heb, maar heb ik dus wel nog 1/3 nodig om mijn vriend het volledige aankoopdbedrag te kunnen geven. Dit zou ik dan op mandaat willen lenen bij dezelfde bank aangezien ze mij die splitsing van de lening ook al zelf hadden voorgesteld wanneer ik het volledige bedrag zou lenen omdat mijn fiscaal voordeel toch al volledig opgebruikt zou zijn en ik zo de aktekosten ferm kon verlagen, maar vroeg mij af of ze dan nog die oorspronkelijke rente zouden willen aanhouden en of de bank dan nog het recht heeft deze al dan niet aan te passen.

Niet zo makkelijk dus en ik zou in ieder geval al eens gaan overleggen met de bank hoe ze dat zien, maar wou op voorhand toch al wat info proberen inwinnen over wat al dan niet mogelijk is en wat de bank mag en kan doen?

Alvast bedankt
3189 keer bekeken - 3 antwoord(en)







spock
[ ]
donderdag 17 februari 2011
15:01
Onmogelijk volgens mij.

Enerzijds is er vadertje staat, die niet zal toelaten dat een huis met hypotheek en al vervreemd wordt zonder dat de kosten voor de hypotheek (= grotendeels belastingen) opnieuw betaald worden.

Anderzijds is er de bank, waarom zou deze je een beter % dan het markttarief geven. Bovendien lopen ze de wederbeleggingsvergoeding mis en dan nog op een krediet met een (te) lage rentevoet.

En dan is er de notaris. Deze misloopt een deel van zijn commissie, noem het hoe je het wil. Normaal is een kredietakte copy/paste job (uitgevoerd door de bank), deze gaat echt geen risico lopen en een 'nieuwe' akte uitvinden die mogelijk niet wettelijk is.

Mocht het al wettelijk niet expliciet verboden zijn, niemand van bovenstaande gaat je helpen als ze geen geld uit je kunnen kloppen.


tir
[ bankshopper ]
donderdag 17 februari 2011
11:01
volgens mij wel mogelijk via zeer omzichtige weg
stap 1: zelf toetreden tot krediet van uw vriend (medekredietnemer)
stap 2: vriend laten desolidariseren (schrappen) => jij enige kredietnemer...


tom
[ bankshopper ]
woensdag 16 februari 2011
15:06
Niet mogelijk volgens mij. De hypothecaire inschrijving op de naam van uw kennis moet geschrapt worden door een notaris en opnieuw ingeschreven worden op uw naam. Zelfs wanneer uw kennis al het volledige bedrag (bijvoorbeeld op 20 jaar) zou afbetaald hebben moet alsnog de hypothecaire inschrijving (die altijd op 30 jaar loopt) geschrapt worden. De notaris moet het pand "vrij en onbelast" verklaren.

2e vraag is niet van toepassing aangezien ik denk dat de eerste vraag niet mogelijk is :-)

Laat iets weten mocht je dit toch kunnen.





  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.


nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]









www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010