De eerste helft van dit jaar werden 52.700 woonleningen voor een aankoop afgesloten. Dat is 27procent meer dan in dezelfde periode van 2009, toen er 41.500 genoteerd werden én een absoluut record sinds 1995, het jaar waarin de Nationale Bank deze statistiek begon bij te houden.

‘Het is vooral een inhaalbeweging', zegt John Romain van het advieskantoor Immotheker. ‘In 2009 was er een heel grote aarzeling om te kopen door de economische crisis. Die is de eerste helft van dit jaar duidelijk overwonnen.' Dat is trouwens ook te merken aan de huizenprijzen, die weer enkele procenten zijn gestegen.

Een belangrijke oorzaak voor de stijging is de enorme berg spaargeld die veel Belgen opzijgezet hebben. ‘Wie een huis koopt, heeft vandaag een veel grotere eigen inbreng dan vroeger. Jongeren blijven langer thuis wonen om zo te kunnen sparen voor een eigen huis. Ouders geven ook meer steun aan hun kinderen, omdat ze merken dat hun geld anders toch niet veel opbrengt.'

De lage rentevoeten hebben er bovendien voor gezorgd dat leningen veel goedkoper lijken. ‘Begin dit jaar kon men een lening met aanpasbare rentevoet krijgen voor minder dan 3procent. Ook dat heeft veel mensen over de streep getrokken.'

Romain heeft er zijn twijfels over of die mensen op termijn een goede zaak doen: ze lopen het risico op het einde van de rit tot een derde meer af te betalen voor hun lening. De eerste helft van dit jaar waren vier leningen op de tien na één jaar al aanpasbaar, één op de zeven na vijf jaar en één op de acht na tien jaar.

Of de stijging van het aantal woonleningen ook in de tweede helft van het jaar aanhoudt, is koffiedik kijken, maar Romain heeft toch de indruk dat er in de zomermaanden weer minder geleend werd. Zo waren er beduidend minder afspraken in de kantoren van zijn adviesketen dan in de zomer van vorig jaar. Wellicht niet toevallig kwam er in de zomermaanden ook een einde aan de prijsstijgingen op de woningmarkt.