Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Bankshoppen algemeen'

Tijd nodig vanaf goedkeuring lening tem notarisformaliteiten
door vrodv op vrijdag 9 september 2011 - 22:36

Beste

We hebben onlangs onze lening getekend. Inmiddels heb ik vernomen dat de vaste rentevoeten alweer een stukje gedaald zijn. Ik denk er dan ook aan om nog te shoppen naar een beter voorstel maar ik vraag me af of er nog wel voldoende tijd is. De akte moet immers worden getekend op 29 september en er moet nog tijd overblijven om het nieuwe voorstel te aanvaarden en te laten verwerken door de notaris. Heeft er iemand een idee of praktijkervaring hoe lang er meestal nodig is om een nieuw voorstel te aanvaarden en te laten verwerken door de notaris ?

Alvast bedankt

PS : Ik heb begrepen uit een andere vraag op dit forum dat je nog een ander leningsvoorstel kan tekenen als je tenminste dossierkosten betaalt voor het voorstel waarvan je vanaf wil.
6704 keer bekeken - 7 antwoord(en)







tom
[ bankshopper ]
donderdag 6 oktober 2011
20:10
Buiten het geld dat de bank zelf leent bezit de bank over een op vandaag enorme berg spaargeld. Zelf bieden ze de spaarder gemiddeld 1,75% + 0,5% aan. Dus als ze jou bvb 3,75% geven dan hebben ze toch een marge van 1,50% - werkingskosten uiteraard. Dit is wat kort door de bocht, maar de bank heeft alleszins marge op "eigen winst". Afhankelijk van hoe graag ze jou als klant willen gaan ze zelf wat van hun winst doen. Niet alle banken hebben dezelfde werkingskosten ook. De ene heeft al wat meer onkosten dan de andere en moet dus misschien grotere marges nemen.

ct70
[ bankshopper ]
donderdag 6 oktober 2011
19:55
@tom

De akte wordt volgende week bij de notaris getekend. Ik heb vandaag alle papieren ontvangen van de notaris. Alle papierwerk voor de bank en notaris waren volgens mij dus al rond. Er zal dus wel nog wat werk inkruipen voor de bank.

Deze "standaardservice" kost mij bij de KBC 350 euro.
Lijkt me ook wel redelijk veel. Maar ik troost me met de gedachte dat deze investering mij serieus wat zal uitsparen.

Nog een vraag die ik er mij bij stel.
Alle banken lenen zelf aan hetzelfde percentage. Als KBC mij vandaag een veel beter voorstel wil geven, dan is dat omdat ze zelf goedkoper kunnen lenen.
Hoewel de lening voor mij goedkoper is, blijft de marge voor de bank dan dezelfde.
De bank heeft er dus zeker geen nadeel bij om mij een goedkoper tarief te geven?


tom
[ bankshopper ]
donderdag 6 oktober 2011
14:03
@ct70: bij veel banken is dat een "standaardservice", dat wanneer de rentevoeten spectaculair dalen tussen het voorstel en het verlijden van de akte, deze mee neerwaarts aangepast wordt zonder dat je hiervoor opnieuw dossierkosten moet betalen.

De vraag is natuurlijk wat "een tijdje geleden" is. Kan zijn dat de leningsakte enz al opgemaakt is en dat er wat meer werk in kruipt.



ct70
[ bankshopper ]
donderdag 6 oktober 2011
11:27
Ik heb al een tijdje geleden een aanbod ondertekent bij mijn huisbank. Op dat moment was het een scherp aanbod. De voorbije dagen zag ik hier op de site echter aanbiedingen die nog veel beter waren.

Ik heb naar mijn bank gebeld. Ze hebben snel even alles herrekend en mijn vekregen tarief daalt met 13 centiem (0.13).

Ik moet natuurlijk wel opnieuw een dossierkost betalen (waarop deze keer geen korting wordt gegeven). Als ik het uitreken, verdien ik mijn dossierkost wel al na 34 maand terug.

Het enigste waar ik volgens de bank voor moet zorgen is dat ik het voorstel teken ten laatste 2 dagen voor de akte wordt getekend. Misschien heb ik hier wel het voordeel dat ik bij dezelfde bank blijf.



ct70
[ bankshopper ]
maandag 12 september 2011
19:14
Ik ben vandaag bij AXA geweest. Daar is het mogelijk om voor 130 euro (basistarief) een nieuw dossier te openen met lagere rentevoet.

Voor de rest zou ik eens naar de notaris bellen met je vraag.


vrodv
[ bankshopper ]
zondag 11 september 2011
17:15
Bedankt Tom voor de snelle en gewaardeerde feedback.

tom
[ bankshopper ]
zondag 11 september 2011
10:42
Persoonlijk vind ik dat je behaalde rentevoeten zeker niet slecht zijn. Je kan altijd opnieuw beginnen shoppen, maar check eerst eens bij het kantoor waar je tekende of ze je rentevoet niet laten zakken gezien de algemene tendens in de markt dalend is.

Meestal dalen ze mee. Het zal natuurlijk niet hetzelfde zijn als iemand die vanaf scratch begint te onderhandelen.

De snelheid van het verwerken van een dossier en de leningsakte is afhankelijk van bank en notaris. De ene werkt al wat rapper dan de andere. (op het jaareinde bvb heeft een notaris bijzonder veel dossiers te verwerken en kan het wat langer duren).

Maar als iedereen zijn best doet kan dit binnen de week (of rapper). Zorg er natuurlijk voor dat je zeker een lening hebt wanneer de akte moet passeren. ;-)





  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.


nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]









www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010